Nieuwe Europese AI-regels: Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Vanaf 1 augustus 2024 zijn in de Europese Unie nieuwe regels van kracht om ervoor te zorgen dat AI (kunstmatige intelligentie) veilig, betrouwbaar en ethisch wordt ontwikkeld en gebruikt. Deze regels, ook wel de AI-verordening genoemd, zorgen ervoor dat we de kansen van AI optimaal kunnen benutten, terwijl de risico’s effectief worden aangepakt. De verordening wordt stapsgewijs ingevoerd en zal tegen februari 2025 volledig van kracht zijn.

 

Wat houdt de nieuwe AI-verordening in?

De AI-verordening is ontworpen om een duidelijke en eerlijke set regels te bieden voor iedereen die met AI werkt, of het nu gaat om bedrijven, overheden of ontwikkelaars. Afhankelijk van het type AI-systeem en de manier waarop het wordt gebruikt, gelden verschillende eisen:
  • Verboden AI-systemen: AI-toepassingen die onaanvaardbare risico’s voor mensen opleveren, zoals sociale scoring of manipulatieve systemen, zijn volledig verboden.
  • Strenge eisen voor hoog-risico AI: Toepassingen in gevoelige sectoren zoals de arbeidsmarkt, financiële diensten, en AI-systemen die beslissingen nemen die mensen direct raken, moeten voldoen aan strenge eisen. Dit geldt ook voor AI die interacteert met mensen, zoals chatbots, waarbij duidelijk moet zijn dat het om AI gaat.
  • Lage-risico AI: Voor AI-systemen die weinig of geen risico’s met zich meebrengen, gelden geen nieuwe eisen.

 

Waarom is dit belangrijk voor jouw bedrijf?

De nieuwe regels zorgen ervoor dat AI-systemen in de EU veilig en betrouwbaar zijn. Dit biedt duidelijkheid voor bedrijven die AI willen inzetten of ontwikkelen en helpt om juridische problemen te voorkomen. Voor bedrijven die nu al AI-systemen gebruiken, is het essentieel om te controleren of deze voldoen aan de nieuwe regels.

 

Hoe kan Promax je helpen?

Bij Promax begrijpen we dat deze nieuwe regels een impact kunnen hebben op jouw bedrijf. We staan klaar om je te helpen bij het beoordelen en aanpassen van je huidige AI-systemen, zodat je voldoet aan de nieuwe wetgeving en tegelijkertijd blijft profiteren van de voordelen van AI.

 

Heb je hulp nodig?

We adviseren je om niet te wachten tot februari 2025. Start nu met het aanpassen van je AI-systemen om boetes en juridische complicaties te vermijden.
Plan vandaag nog een gratis consultatie met onze experts en zorg ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst van AI!

 

Laat ons jou bellen voor een afspraak

Wil je up-to-date blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!